Artikeln publicerades 20 juli 2021

Timrå Invest AB kraftsamlar för stor etablering i Sundsvallsregionen

Sundsvallsregionen går helhjärtat in i kampen för att Northvolt och Volvo ska etablera nästa batterifabrik i regionen. Timrå kraftsamlar i det kommunala bolaget Timrå Invest AB för att göra det möjligt. Bland annat så bemannas bolaget med kompetens och resurser för att förädla mark i Torsboda och vid Sundsvall Timrå Airport för att möta batteritillverkarnas önskemål.

– Bolaget tar nu in VD Christian Söderberg på heltid under sex månader. Tillsammans med en näringslivsutvecklare och konsult inom mark- och exploatering kommer vi skyndsamt att utveckla planförutsättningar utifrån Northvolts och Volvos önskemål, säger Stefan Dalin (S) som är ordförande i bolaget.

Satsar inför möjliga etableringar i framtiden

Det handlar om många nya arbetstillfällen, närmare bestämt mellan 3 000 – 3 500 på anläggningen och mångdubbelt fler om ringarna på vattnet på arbetsmarknaden beaktas. För Timrå kommun innebär det att arbetet måste resurssättas och kraftsamlingen sker i det helägda bolaget Timrå Invest AB. Bolaget är skapat för ändamålet.

Tillsammans med Sundsvall och Ånge kommuner kraftsamlas det för att resurssätta arbetet och det görs långsiktigt. Om kommunerna inte vinner kampen om denna etablering så ska huvudområdet och ett ekosystem av stödjande platser och anläggningar stå färdigpaketerat inför nästa möjliga etablering. Detta då allt fler globala företag spanar på norra Sverige.

Nya roller

Det innebär att Christian Söderberg lämnar rollen som Näringslivschef på näringslivskontoret i Timrå och Annelie Axelsson, näringslivsutvecklare på kontoret, kliver in som näringslivschef under perioden.

– Vi märker redan av det ökade intresset för kommunen även från andra företag. Förfrågningarna ökar ständigt i antal. Annelie Axelsson har erfarenhet som näringslivschef och VD-roll i bagaget, är fantastisk på samverkan inom och utanför den kommunala organisationen och kommer fortsätta att utveckla verksamheten för att även fortsättningsvis ha Norrlands bästa företagsklimat, säger kommunchef Andreaz Strömgren.

Christian Söderberg går in som VD i Timrå Invest AB från och med den 19 juli. Annelie Axelsson tar över som näringslivschef i Timrå kommun från och med den 9 augusti. Förändringen gäller året ut.

– Vi har en unik möjlighet här i regionen och det gläder mig mycket att vi tar steget fullt ut och satsar. Att då få ansvaret att leda Näringslivskontoret fortsatt framåt känns mycket spännande och ärofyllt, säger blivande näringslivschef Annelie Axelsson.

– Jag brinner för att lyckas med uppgiften, det här är vår stora möjlighet att utveckla Sundsvallsregionen och jag vet att vi har förutsättningarna att lyckas. Jag är stolt över att ha fått förtroendet att för Timrås del ägna mig 100 procent åt att projektleda etableringen som VD för Timrå Invest AB, säger Christian Söderberg.

Läs gärna mer:
Timrå kraftsamlar för att locka Northvolt – tillsätter vd på heltid: "Jag brinner för uppgiften" (st.nu)»länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster